HVILE

BLIR DU MED PÅ EN UTFORDRING?

HVILE 10 MINUTTER, HVER DAG, I 10 DAGER..

 

Å hvile er sjelden noe du har tid til. Du TAR deg tid til hvile. Men når jeg bruker ordet hvile, mener jeg ikke å legge seg på sofaen med mobilen…

Jeg ønsker å lære deg restorativ hvile, øvelser som hjelper nervesystemenet ditt med å finne ro slik at spenninger kan slippe taket. Det er enkelt, og samtidig slett ikke enkelt i det hele tatt…

Hvorfor skal vi hvile?

Det parasympatiske nervesystemet, som kontrollerer restitusjon, fordøyelse og immunforsvar, er avhengig av at kroppen finner ro for å «skru seg på».  Det sympatiske og det parasympatiske nervesystemet jobber på den måten vekselvis, det vil si at når du er aktiv og tankene spinner avgårde, er det parasympatiske nervesystemet av.  Litt brutalt, men sant.  Når balansen mellom sympatikus og parasympatikus ikke fungerer ( som ved høyt arbeidspress over lengre tid, eller mye bekymringer) og kroppen ikke får hentet seg inn, eskalerer ubalansen. Resultatet er et svekket immunforsvar,  kroppen får ikke bygget opp ny energi, og vi føler oss konstant slitne.

Oppsummert kan vi si at god hvile gir bedre fordøyelse, friskere hud, og mer energi. Det er rett og slett en liten mirakelkur!

 

Klarer du å sette av 10 minutter hver dag til hvile? I ti dager? (Ti minutter er i knappeste laget, men det er en start!) Kanskje opplever du at dette er en rutine som har kommet for å bli? Det hadde vært fantastisk!

På denne siden finner du øvelsene etter hvert som de legges ut, samt noen enkle instrukser, og yogaøvelser som kan være fine å bruke i tillegg.

DU TRENGER: 3 tykke ullpledd,  samt en matte eller teppe til å ha under deg ( ikke sengen)

Noen gode råd:

  • Hvil forebyggende for å lade opp, ikke fordi du er utslitt (hvil da også). Hvil på formiddag/ ettermiddag helst.
  • Finn et rolig sted, uten alt for mange mennesker rundt deg.
  • Legg bort mobilen, ev bruk den til å ta tiden.
  • I starten vil du oppleve at du stadig kommer på ting du må huske.  Ta med deg notatbok og penn og skriv ned slik at hodet også får hvile 😉

 

TILNÆRMING TIL FØLELSER OG PUST 

Følelser først. Å hvile hver dag vil si å hvile uansett hvilken dag du har. Og noen dager er gode, andre dager er kjipe. Noen dager er vi trygge og full i selvtillit, andre dager er vi utrygge og selvkritiske. Hvil likevel. Vær din egen beste venn som støtter deg i tykt og tynt. Ha omsorg for deg selv når du har negative tanker. Ikke døm. Observer hva som dukker opp med en nøytral omsorgsfull tilnærming. Men la grublinga vente til etterpå. Om tankene spinner er det helt greit, kanskje du vil høre på litt rolig musikk? Blir det for mye grubling kan du prøve dette: Kjenn hvordan kroppen møter gulvet under deg. Start med bena, kanskje hælene møter gulvet? Kanskje rompa? Observer utpusten, og kjenn hvordan den gjør den tyngre og tyngre for hver pust…

Pusten forteller deg mye om hvordan du har det. Men ha tillit til at den vet hva den driver med. Pusten har pustet i kroppen din siden du ble født, helt uten din hjelp! Pusten er en venn som vil deg vel, møt den med vennlighet og mykhet. Hver utpust hjelper kroppen å slippe tak i spenninger. Den er full av magi 😉

 

Øvelser som kan brukes i tillegg til hvileøvelsene:

 

 

Barnet kan gjøres på mange måter. Men her er knærne samlet, noe som gir et lett press mot magen. En jordene øvelse som du kan starte eller avslutte hvilen med, gjerne bli her et minutt eller 2. Min favoritt yogastilling.  Observer pusten i magen, korsryggen, og bare finn ro på matta. Et ord jeg forbinder til denne stillingen er «aksept»

 

 

 

 

 

Bena til brystet er en god øvelse når ryggen har vært i ekstensjon, eller «svaiet» mye. Denne brukes flittig mellom mange øvelser på kursene mine. Gjerne vugge forsiktig litt fra side til side slik at hoftene og korsryggen får en liten massasje.

 

 

 

 

 

Mild hofteåpner er fin når hoftene og setet trenger å mykes litt opp. Denne gir god energi og en mild strekk også i ryggen.

Sett fotsålene mot hverandre, hold rundt fotvristene eller anklene og dra forsiktig inn mot kroppen. Hodet, skuldre og nakke slapper av. Kjenn at magen er myk, og at pusten får gå fritt.

 

 

 

 

BRETTEKURS!

Å brette et pledd er en kunst! Neida. Men alle som har gått på kurs her hos meg vet at jeg tar bretting meget alvorlig…  jepp, her er jeg petimeter! Pleddet brettes kant i kant, slik at det blir behagelig å ligge på.

Pleddene jeg bruker i #sommerhvile er standard  rektangulære ullpledd kjøpt på Kid, og er passe faste. Har du et godt ullfilt- pledd er det supert!  Fluffy pledd eller fleece/akryl blir for ustabilt.

Mod 1:

M1, pledd brettet 2 ganger, frynser på kortsiden.

M1, brett 3 ganger, frynser kortsiden

Mod 2:

Start som ved modell 1, brett så til 3 lag, frynser på langsiden.

Mod 3:

M3: brett til 4 lag, frynser på langsiden.

Mod 4:

M4: Nakkerull, pass på at bretten gir støtte til nakkekurven.